Nicole van Wetten is via Partners in Communicatie gedetacheerd bij Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RV&S).

“De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RV&S) is in januari 2015 gestart vanuit de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Ik houd mij vooral bezig met projectcommunicatie en persvoorlichting.”

Dus je zit namens PiC bij RV&S?

“Klopt, Nico Postma heeft mij namens Partners in Communicatie (PiC) benaderd voor een opdracht bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RV&S). Deze Raad is in januari 2015 gestart vanuit de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). De RV&S is nieuw en samengesteld en op zoek naar zijn identiteit.”

Waarom kies je voor interim opdrachten?

“Het werken via interim opdrachten is mijn antwoord op de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt die manier van werken mij de mogelijkheid om in korte tijd veel te leren, projectmatig te werken en mij te focussen op één of meer opdrachten.”

Wat is de mooiste opdracht uit je carrière?

“De mooiste opdracht in mijn carrière was een taak binnen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM). Mij werd gevraagd op basis van een onderzoeksrapport een persbericht te schrijven en de publiciteit rond dat rapport mede vorm te geven. Daarvoor interviewde ik de wetenschappers; vertaalde het onderzoeksrapport voor het grote publiek en stemde ik af met de persvoorlichting van het RIVM. Mijn kracht is het denken vanuit de inhoud, bij het RIVM de wetenschap, en die inhoud te populariseren: te vertalen naar Nederlandse burgers. In de samenwerking wordt duidelijk welke partijen bij desbetreffend onderzoek betrokken zijn: de stakeholders. Ik houd ervan zulke overzichten te maken en te gebruiken.”

Waarom heb je gekozen voor een opdracht bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving?

“De Raad had keuze uit drie kandidaten en heeft mij gekozen. Ik werk graag voor de Raad omdat daar van mij verwacht wordt, dat ik denk vanuit de inhoud. Daarnaast bestaat een groot deel van mijn werk uit praktische uitvoering. Als hierin een goede balans bestaat, geniet ik daarvan. De Raad is een onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement. De Raad behandelt maatschappelijk relevante onderwerpen en ik werk graag mee aan projecten die ertoe doen. Voorbeelden van zulke onderwerpen zijn consumenten-eHealth, kosten van de gezondheidszorg en wensgeneeskunde.”

Hoe ziet de afdeling communicatie eruit bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving?

“De huidige afdeling communicatie bestaat uit één communicatieadviseur. Naast haar is een strategisch adviseur aangetrokken tot december 2015 voor vier uren per week en ben ik aangetrokken als communicatieadviseur voor 16 uren in de week tot september 2015.”

Hoe zou je de opdracht omschrijven?

“Ik houd mij vooral bezig met projectcommunicatie en persvoorlichting. En ik draag bij door het populariseren van wetenschap en het creatief aanvullen en invullen van een inhoudelijk symposium. Het primaire doel van de opdracht is het bijdragen aan de communicatie voor de RV&S met:

  1. een publiciteitsplan (opstellen en uitvoeren) voor het RVZ-advies “Doorwerken en gezondheid”;
  2. een publiciteitsplan (opstellen en uitvoeren) voor het CEG-signalement “Wensen en grenzen” (CEG: Centrum voor Ethiek en Gezondheid);
  3. een publiciteitsplan (opstellen en uitvoeren) voor het RVZ-advies “Consumenten e-health”;
  4. de bijdrage vanuit communicatie aan het slotsymposium van de RVZ: “Wil de penningmeester van de zorg nu opstaan”.”.

Zoals eerder gezegd is de RV&S nieuw en samengesteld en op zoek naar zijn identiteit. Momenteel loopt er een traject voor het bepalen van de visie en missie. Daaraan neem ik ook deel.”

Wat is nieuw voor je in deze opdracht en wanneer is de opdracht voor jou geslaagd?

“Nieuw in deze opdracht zijn voor mij de inzet van social media en de veelvuldige en persoonlijke contacten met de pers. Opdracht geslaagd? Als de opdrachtgever tevreden is; als de omschreven resultaten zijn behaald en als ik met plezier heb gewerkt, dan is deze opdracht voor mij geslaagd.”

Heb je nog een tip voor communicatiecollega’s?

“Geniet van de mogelijkheden die jouw opdracht je brengt en benut die.”