Online adviseur/Social media specialist-World Press Freedom Conference 2020

geplaatst in: Vacatures | 0

Functie: Online adviseur/Social Media Specialist

Opdrachtgever: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Locatie: Den Haag

Omvang: 36 uur per week

Looptijd: z.s.m. – maximaal 6 maanden

Achtergrondinformatie

De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk mensenrecht. Het is een voorwaarde voor een democratie die goed werkt, voor een land waarin mensen vrij kunnen leven. Journalisten spelen hierbij een belangrijke rol, als onafhankelijke bron van informatie en controleur van de macht. Zij moeten hun werk onafhankelijk en in alle veiligheid kunnen doen. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. De onafhankelijkheid van de media staat onder druk. Ook nu nog worden journalisten geïntimideerd, bedreigd en vermoord. Zelfs in Europa.

De Nederlandse overheid steunt de onafhankelijke positie van journalisten en mediaorganisaties, zet zich in voor persvrijheid waar ook ter wereld. Dat doen we door de veiligheid van journalisten te verbeteren, de straffeloosheid van misdaden tegen journalisten te bestrijden, de kwaliteit en diversiteit van media te bevorderen, de toegang tot informatie te vergemakkelijken en te stimuleren dat mensenrechten ook online worden gerespecteerd. Hierbij besteden we veel aandacht aan de positie van vrouwen.

Nederland staat bepaald niet alleen in de strijd voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Er wordt met allerlei internationale organisaties samengewerkt. In de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) voor 2030 van de Verenigde Naties (VN) is de publieke toegang tot informatie en het beschermen van fundamentele vrijheden opgenomen. Onze inspanningen sluiten ook aan bij de thematiek van de viering van 75 jaar VN: multilateralisme onder druk.

Passend bij onze internationale activiteiten en de viering van 75 jaar VN en 75 jaar vrijheid in Nederland organiseert ons land samen met UNESCO van 22-24 april de internationale World Press Freedom Conference 2020 in Den Haag. Tijdens de conferentie wordt ook bekend gemaakt wie de UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2020 krijgt. Deze prijs wordt sinds 1997 jaarlijks uitgereikt aan journalisten die zich – vaak met gevaar voor eigen leven – inzetten voor persvrijheid. Conferentie en prijs zijn initiatieven van UNESCO (onderdeel van de VN). UNESCO is verantwoordelijk voor vrijheid van meningsuiting en veiligheid van journalisten. Het doel van de conferentie is om er actief aan bij te dragen dat journalisten nu en in de toekomst onafhankelijk en veilig kunnen werken.

De conferentie en de uitreiking van de prijs lopen vooruit op de World Press Freedom Day 2020 (Internationale dag van de Persvrijheid), die jaarlijks op 3 mei wordt gevierd. Voor deze dag voert UNESCO een internationale campagne, het is de bedoeling dat die wordt afgetrapt tijdens de conferentie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is samen met UNESCO verantwoordelijk voor de organisatie van de World Press Freedom Conference (WPFC) 2020. Bij BZ is een team samengesteld om de conferentie inhoudelijk, qua logistiek en qua communicatie voor te bereiden. Voor dit team zijn we op zoek naar een online adviseur / social media specialist.

Taken

De inzet van diverse social media kanalen maakt een belangrijk onderdeel uit van de communicatieaanpak voor GES 2019. De social media specialist is (mede)verantwoordelijk voor:

De uitvoering van de social media strategie.

Het monitoren van social media kanalen.

Het ontwikkelen en plaatssen van content voor social media kanalen.

De samenwerking met partners (inzet sociale media kanalen partners)

De aansturing van/samenwerking met het bureau dat content produceert.

De voertaal is Engels

Kennis- en vaardigheidsvereisten

Je hebt kennis van en ervaring met sociale media, kent trends en kan content maken voor de verschillende platforms.

Je weet hoe de WPFC 2020 onder de aandacht te brengen en kunt ideeën omzetten in tekst en beeld voor verschillende kanalen en doelgroepen.

Je beschikt over een uitstekende taal- en schrijfvaardigheid.

Je kunt werken met programma’s als Photoshop, InDesign en Illustrator.

Je hebt kennis van monitoring programma’s.

Je beheerst de Engelse taal uitstekend.

Verschillende werkzaamheden kun je zelfstandig en gestructureerd naast elkaar uitvoeren. Ook onder tijdsdruk.

Je bent communicatief vaardig, stressbestendig, initiatiefrijk, daadkrachtig en resultaatgericht.

Je hebt geen negen-tot-vijf mentaliteit.

Ervaring met grote internationale projecten is een pre.

Competenties

Klantgericht handelen.

Verantwoordelijk

Plannen en organiseren.

Samenwerken

Externe gerichtheid.

Resultaatgericht

Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Initiatief

Werkomgeving

Voor de WPFC is een klein communicatieteam opgezet. De werkzaamheden worden uitgevoerd bij het ministerie van BZ in Den Haag. Het team wordt aangestuurd door een projectleider communicatie en bestaat uit medewerkers voor social media, de websites, pers en publieksdiplomatie. Er is in uitvoerende zin in zeer beperkte mate ondersteuning van de directie COM van BZ. Voor de conferentie worden met name de corporate social media kanalen van UNESCO en BZ gebruikt. Een goede samenwerking met de Newsroom van BZ en de social media experts van UNESCO is van belang. Met UNESCO is afgesproken zoveel mogelijk volgens een ‘one-team’ gedachte te opereren.

Typering-medewerker

De social media specialist die we zoeken weet onder grote tijdsdruk in samenwerking met verschillende partijen in binnen- en buitenland de internationale social media kanalen van de WPFC te monitoren, te onderhouden en van aantrekkelijke content te voorzien. Indien nodig schakel je daarvoor ook derden in en stuur je die aan.

Je hebt oog voor de kwaliteit van de content en voor de deadline van het project.

We zoeken een stevige persoonlijkheid, met veel ervaring op het gebied van social media.

Een teamspeler, die ook goed zelfstandig kan werken.

Je bent een expert

Je bent flexibel en doortastend.

Je bent stressbestendig en je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit.

Daarnaast ben je een kei in Engels.

Een denker maar vooral een doener

Je bent pro-actief en creatief

Standplaats

Den Haag

Over de sollicitatieprocedure

Enthousiast geworden en wil jij graag in aanmerking komen voor deze mooie opdracht? Voldoe je aan de eisen en wensen?
Stuur je cv met motivatie voor deze vacature naar vacatures@partners-in-communicatie.nl

Reageren kan tot 22 november 14:00 uur