Een kijkje achter de schermen bij..

geplaatst in: Nieuws | 0

Gea Wolfslag

Ben je slachtoffer geworden van een geweldsmisdrijf en heb daardoor je ernstig blijvend letsel opgelopen, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een vergoeding van de overheid. Dat kan via het Schadefonds Geweldsmisdrijven en veel slachtoffers weten dit niet, want het aantal mensen dat recht heeft op een vergoeding (als we de

statistieken ernaast houden) is groter dan het aantal dat een aanvraag indient bij het Schadefonds.

Het wordt hoog tijd om hier meer bekendheid aan te geven en dat is helemaal een kolfje naar mijn hand. Communicatie effectief maken.

De keuze voor mijn studie maakt al duidelijk dat ik een bewuste keuze heb gemaakt voor de (rijks)overheid: Overheidscommunicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Na twaalf jaar in vaste dienst bij een waterschap, het ministerie van Sociale Zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst besloot ik weer te gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, theatervormgeving. De dagstudie was niet te combineren met een vaste baan en daarom maakte ik de stap naar een bestaan als zzp-er. En dat doe ik nu al 14 jaar. Ik combineer beide vakgebieden: ik word ingehuurd als theatervormgever (ontwe

rpen van decor, lichtplan en kostuums) en als strategisch communicatieadviseur.

Maatschappelijk betrokken, politiek gevoelig, complex, dat is wat mijn opdrachten leuk maakt. Ik heb onder meer gewerkt voor het ministerie van Financiën, Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, de Belastingdienst, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de gemeente Den Haag en Zaanstad, aan programma’s van diverse departementen, als campagneadviseur bij de Dienst Publiek en Communicatie aan de Rijksoverheidscampagnes en voor Partners in Communicatie werk ik nu voor het Schadefonds. Ik ken Ineke Journee al jaren en toen zij mij polste voor deze opdracht heb ik meteen ‘stel mij maar voor’ gezegd.

Het gaat ergens om bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het aantal aanvragen voor vergoedingen moet toenemen en ik vind dat ook van groot belang. Geld compenseert helaas niet altijd wat jou is aangedaan, maar het is wel een fijne pleister op de wonde en voor sommige slachtoffers een potje om geleden schade en letsel te verzachten. En zoals veel slachtoffers die de weg naar het Schadefonds gelukkig wel hebben gevonden aangeven “Vooral de erkenning van het feit dat ik slachtoffer ben geworden van een geweldmisdrijf helpt mij in de verwerking”.

De crossmediale aanpak van de communicatie is denk ik mijn voornaamste (Wolfslag)kracht, de juiste kruisbestuiving in offline, online en social media om de doelgroep te bereiken met de boodschap die voor hen is bedoeld. Als volgend jaar blijkt dat inderdaad meer slachtoffers een aanvraag hebben ingediend en ontvangen is mijn missie geslaagd.